Feeding Art

Cook, eat, dream, play.....Foodstory by Inga&Lily
icecream
Ice Cream/Sladoled

Sladoled od čokolade

300g mlijeka (min 3,5% masnoće)

20g vrhnja za šlag (min 32% masnoće)

70g čokolade (min 60% udio kakaa)

20g kakaa (tamnog, za kolače)

15g mlijeka u prahu (ne bjelilo za kavu)

18g dekstroze (dostupno u svim većim supermarketima)

18g glukoze u prahu (dostupno online)

30g šećera

25g invertnog šećera (recept se nalazi na kraju ili se može kupiti online, eventualno u bio prodavaonicama)

1g brašna od rogača (dostupno u bio prodavaonicama ili online), koristi se za zgušnjavanje

Zdjelu u kojoj ćete staviti pripremljenu smjesu za sladoled ostavite u zamrzivaču da se hladi dok pripremate smjesu. Na taj način ćete brže ohladiti smjesu jer nije poželjno da dugo stoji na sobnoj temperaturi.

Sve suhe sastojke, osim kakaa, izvažite i pomiješajte.

Preporučam da smjesu za sladoled zagrijavate na parnoj kupelji kako bi izbjegli da smjesa zagori ili se pregrije (nikako ne smije kuhati). Zagrijte 150g mlijeka s kakaom uz stalno miješanje pjenjačom do 90C (na taj način se okus kakaa dodatno pojačava). Potom dodajte čokoladu i otopite te odmah i ostale sastojke te uz stalno miješanje zagrijte do 80C (radi pasterizacije). Smjesu pirirati da se svi sastojci dobro sjedine te preliti u ohlađenu zdjelu iz zamrzivača.

Kada se ohladi na sobnoj temperaturi, prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku barem 5-6 sati, a najbolje tijekom noći. Što je smjesa hladnija, brže će se sladoled stisnuti u mašini.

Ujutro još jednom dobro pirirajte (poboljšava kremoznost sladoleda). Ubacite smjesu u mašinu za sladoled i prema uputama za mašinu pripremite sladoled.

Kada se sladoled već dovoljno stisnuo, prebacite ga u posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču.

*Sladoled je intenzivog okusa poput tamne čokolade zbog zagrijavanja kakaa na 90C čime se pojačava njegova aroma. Sladoled je dosta kremozan i uglavnom se lako da porcionirati odmah iz zamrzivača. Po želji možete dodati malo cimeta, čilija, a za one navikle na azijske okuse dobro bi se slagalo i sa đumbirom.

*Recept je za mašinu za sladoled. Moja je kapaciteta 300ml. S kompresorom je pa nije potrebno zamrzavati posudu prije izrade sladoleda. Možete sladoled napraviti i s mašinom bez kompresora, jednostavno slijedite upute proizvođača.

*Ja pripremam smjese za sladoled (kod tople pripreme, bez obzira je li s jajima ili bez) uvijek iznad parne kupelji jer se moraju zagrijavati do 80 C i na taj način izbjegnem mogućnost da smjesa zagori.

*Idealna temperatura za čuvanje sladoleda u zamrzivaču je od -15 do -18. Kako ja imam kombinirani hladnjak bez mogućnosti da se zamrzivač posebno temperira, ponekad se temperatura spusti i na -25. U tom slučaju, ako je sladoled pretvrd, ostavite ga 5-10 minuta u običnom hladnjaku prije serviranja.

*Invertni šećer priprema se lako, a važan je sastojak u sladoledu jer usporava kristalizaciju.

Recept za invertni šećer:

350g šećera

155ml vode

Uz stalno miješanje prokuhati. Skloniti s vatre i dodati 2g limunske kiseline te na laganoj vatri kuhati 15-20 minuta do temperature 110 C. Skloniti s vatre, pustiti da se ohladi do 90 C i dodati 1,5 g natrona (sode). Promiješati, ohladiti I čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do 3 mjeseca.

img_2511

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *