Feeding Art

Cook, eat, dream, play.....Foodstory by Inga&Lily
img_9121
Fingerfood/Snacks

Sushi

Prije nešto više od dva mjeseca posjetila sam jedan tečaj izrade Sushija. Tada sam i po prvi puta probala osnovne verzije i prije svega iznenadila se prilično neutralnom okusu (makirolls, norirolls, california rolls). Što zapravo odlično pokazuje način ishrane u Japanu, zdrava, jednostavna hrana puna ribe i ribljih specijaliteta, lagana, niskokalorična. Rekla bih da poseban wow efekt u konzumiranju sushija daje pomno odabran umak. Pa tako sushi restorani u Japanu ponosno predstavljaju svoje domaće umake čiji sastojci su naravno tajna. Kada govorimo o Sashimi sushiju, svježina i kvaliteta svježe ribe ključna je za okus, a preporučuje se koristiti ribu najduže 24 sata nakon ulova.

Na internetu ćete naći puno recepata i slika sushija, ali kako su svi s istim punjenjem, odlučila sam kreirati nešto novo.

I zaista sam uživala u kreiranju meni najdražih okusa, pa su tako nastali mediteranski, azijski i klasični sushi. Prijatelji i obitelj bili su među prvim degustatorima i uvjerljivo su se azijski i mediteranski sushi probili kao pobjednici :). Sezamovo ulje odlično se slaže s azijskim sushijem, a uz mediteranski neizostavno ide kvalitetno maslinovo ulje u koji pomiješamo sitno sjeckani češnjak i peršin. Što još reći o ovim slatkim, fotogeničnim, zdravim i laganim finger food-om? Idealno za veće i manje partije, brzo se priprema, nije osjetljivo na visoke temperature jer nema svježe ribe. Druženje s prijateljima uz sushi poprima novu dimenziju :), na licu mjesta možete dobiti izvrsne ideje za nove okuse. I na kraju, sretno rolanje vam želim!

Potrebno:

Mirin

Rižin ocat za sushi

Nori listovi (1 polovica lista koristi se za jednu rolicu od koje se dobije 8 komada sushija)

Bambusov podmetač za rolanje sushija (omotan prianjajućom folijom da bi se zaštitio podmetač)

Riža za sushi

Soja umak

Sezamovo ulje

Teriyaki umak

Crni i bijeli sezam

Priprema riže: skuhati na laganoj vatri u omjeru 1:1,1 otprilike. Rižu prije kuhanja temeljito oprati u vodi dok voda ne postane bistra. Dobro ocijediti i skuhati. Dok je topla, začiniti rižinim octom za sushi po okusu. Najbolje je rižu kratko miješati vilicom ili štapičima za sushi. Skuhanu i začinjenu rižu držati pokrivenu mokrom krpom prilikom upotrebe da se ne osuši. Za izradu sushija koristiti svježe skuhanu rižu. Ne čuvati je u hladnjaku. Prilikom stavljanja riže na nori list, malo namočiti ruke u vodi u kojoj ste stavili ploške limuna i đumbira.

Mediteranski Sushi:

Češnjak, narezan na tanke ploškice

Špinat ili blitva, narezana na trakice

Maslinovo ulje, sol, papar, limunov sok

Kapari

Srdele iz konzerve ili svježe kratko grilane

img_9111

Na maslinovom ulju ploškice češnjaka prepržiti dok ne dobiju svijetlo smeđu boju. Dodati špinat i kratko dinstati (1-2 minute max). Začiniti po okusu sa soli i paprom. Na rižu složiti špinat i češnjak, gore staviti polovice srdela, posuti limunovim sokom i po potrebi s malo maslinovog ulja. Zarolati. Narezati na 8 komada. Dekorirati kaparima i čipsom od češnjaka.

Deko: Kapar i čips od češnjaka

Umak: Domaće maslinovo ulje sa sitno rezanim peršinom i češnjakom

Azijski sushi:

Sezamovo ulje

1 šaka kikirikija, grubo nasjeckanog

¼ crvene i ¼ žute paprika, narezane na tanke trakice

¼ crvenog luka, narezanog na tanke trakice

2 komada Pack Choi narezanog na srednje debele trake (može blitva ili špinat umjesto pack choi)

Svježi đumbir narezan na sitne kockice (količina po okusu)

img_9114

Na sezamovom ulju kratko prepržiti kikiriki s krupno ribanim ili na sitne kockice sjeckanim đumbirom. Dodati papriku i nastaviti pržiti. Po potrebi dodavati sezamovog ulja. Kada je paprika napola mekana, dodati tanko rezani luk i pack choi. Kratko dinstati, začiniti sa soli i paprom, ohladiti te zarolati s rižom.

Deko: kikiriki iz punjenja za sushi i kratko prokuhan đumbir (đumbir narezati na tanke ploškice i kratko prokuhati u 1/3 Mirina i 2/3 rižinog octa)

Umak: Sezamovo ulje ili soja umak

Losos sushi:

4 šnjite dimljenog lososa

Hren (u teglici)

½ svježeg dugačkog krastavca

Svježi kopar

img_9117

Krastavac oguliti, narezati na srednje debele trakice i izrezati dio s košticama. Premazati s hrenom, posuti sa sitno sjeckanim koprom i zarolati u dimljeni losos. Staviti na rižu i zarolati.

Deko: Kavijar i svježi kopar

Umak: Soja umak ili hren

img_9103

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *