Feeding Art

Cook, eat, dream, play.....Foodstory by Inga&Lily
icecream
Ice Cream/Sladoled

Sladoled od vanilije

230g mlijeka (min 3,5% masnoće)

50g vrhnja za šlag (min 32% masnoće)

2 žumanjka

25g šećera

20g mlijeka u prahu (ne bjelilo za kavu)

15g glukoze u prahu

10g dekstroze

0,7g brašna od rogača (kao sredstvo za zgušnjavanje)

2 zrna kave

½ mahune vanilije

Na vrh noža ribane korice BIO limuna

Zdjelu u kojoj ćete staviti pripremljenu smjesu za sladoled ostavite u zamrzivaču da se hladi dok pripremate smjesu. Na taj način ćete brže ohladiti smjesu jer nije poželjno da dugo stoji na sobnoj temperaturi.

Sve suhe sastojke (osim zrna kave, korice limuna i vanilije) izvažite i pomiješajte.

Preporučam da smjesu za sladoled zagrijavate na parnoj kupelji kako bi izbjegli da smjesa zagori ili se pregrije (nikako ne smije kuhati). Žumanjke, šećer i unutrašnjost vanilije pjenasto izmutiti. Mlijeko i vrhnje za šlag zagrijati na vodenoj kupelji da bude mlako. Dodati 1-2 žlice u tučene žumanjke, promiješati i spojiti s ostatkom mlijeka i vrhnja. Dodati suhe sastojke. Zagrijavati na vodenoj kupelji do 80 C (radi pasterizacije). Smjesu pirirati da se svi sastojci dobro sjedine te preliti u ohlađenu zdjelu iz zamrzivača. Dodati zrna kave, koricu limuna i koru vanilije.

Kada se ohladi na sobnoj temperaturi, prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku barem 5-6 sati, a najbolje tijekom noći. Što je smjesa hladnija, brže će se sladoled stisnuti u mašini.

Ujutro izvadite zrna kave i koru vanilije te još jednom dobro pirirajte (poboljšava kremoznost sladoleda). Ubacite smjesu u mašinu za sladoled i prema uputama za mašinu pripremite sladoled.

Kada se sladoled već dovoljno stisnuo, prebacite ga u posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču.

*Kombinacija kave i malo korice limuna naglašavaju okus vanilije. Intenzitet prilagodite prema vlastitom okusu dodavajući više ili manje, ali ne zaboravite da dužim stajanjem navedenih sastojaka u smjesi, okus se još više pojačava.

*Recept je za mašinu za sladoled. Moja je kapaciteta 300ml. S kompresorom je pa nije potrebno zamrzavati posudu prije izrade sladoleda. Možete sladoled napraviti i s mašinom bez kompresora, jednostavno slijedite upute proizvođača.

*Ja pripremam smjese za sladoled (kod tople pripreme, bez obzira je li s jajima ili bez) uvijek iznad parne kupelji jer se moraju zagrijavati do 80 C i na taj način izbjegnem mogućnost da smjesa zagori.

*Idealna temperatura za čuvanje sladoleda u zamrzivaču je od -15 do -18. Kako ja imam kombinirani hladnjak bez mogućnosti da se zamrzivač posebno temperira, ponekad se temperatura spusti i na -25. U tom slučaju, ako je sladoled pretvrd, ostavite ga 5-10 minuta u običnom hladnjaku prije serviranja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *